Spotify veranderde muziekindustrie

Wanneer Spotify oprichter Daniel Ek opgroeit in een arbeiderswijk in de Zweedse hoofdstad Stockholm, baalt hij ervan dat hij niet genoeg geld heeft om al zijn favoriete muziek te kunnen kopen. Als tiener begint zijn droom, “een uitgebreid muziekarchief binnen handbereik”, zich steeds meer te vormen in zijn hoofd…. Nu zo’n 15 jaar na de oprichting van Spotify in 2005, is het bedrijf uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de hedendaagse muziek. Ek is inmiddels multi-miljonair en Spotify heeft een beurswaarde van ongeveer 21 miljard euro.

Van illegaal naar legaal streamen

Het succes van Spotify mag je best opmerkelijk noemen. Het Zweedse bedrijf was zeker niet de eerste die het concept ‘muziek streamen’ uitprobeerde. Eind jaren ’90 van de vorige eeuw werd Napster al gelanceerd. Het peer to peer netwerk had op een gegeven moment vele miljoenen gebruikers. Ook Kazaa wist heel wat gebruikers aan zich te binden. Het grote probleem van deze netwerken was echter dat zij niet over de rechten beschikten van de muziek die je er kon beluisteren. Onder druk van de muziekindustrie moesten deze oude streaming platforms uiteindelijk hun websites sluiten.

Deal met de muziekindustrie

Grappig detail is dat ook Spotify ooit begon met een grote online collectie van illegaal gekopieerde mp3’s. Daniel Ek had al vrij snel in de gaten dat je het als platform nooit zou redden als je de platenmaatschappijen niet achter je kreeg. Zijn doel was om deze ervan te overtuigen dat Spotify uiteindelijk de redding zou zijn van de muziekindustrie en een wapen in de strijd tegen het illegaal kopiëren van muziek. Ek doet dan ook zijn uiterste best om deals te sluiten met de grote platenfirma’s Universal, Sony Music en Warner. Het boek licht een tipje van de sluier op hoe deze deals tot stand kwamen.

Sony Music wordt aandeelhouder

Zo makkelijk ging dat overigens niet. Het Zweedse bedrijf is al een jaar of 5 bezig voordat de eerste deal met Sony Music een feit is. Uit interne documenten blijkt dat Sony als voorwaarde stelde dat het 2,5 % van de aandelen tegen een gereduceerde prijs kon kopen. Sony betaalde zo’n 72 miljoen euro voor deze aandelen. De marktwaarde hiervan is inmiddels gestegen naar een kleine 2 miljard euro. Dankzij deze ‘geheime deal’ is Sony nog altijd de platenmaatschappij met het grootste aandeel in Spotify, valt in het boek te lezen.

Steve Jobs (Apple) grote dwarsligger

Het boek gaat ook in op de rol die Steve Jobs van Apple speelde in de beginjaren van Spotify. Jobs zag het gevaar voor zijn lucratieve muziekdienst i-Tunes. Zijn nieuwe service was al revolutionair genoeg en bood muziekliefhebbers de gelegenheid om geen hele albums te kopen, maar alleen hun favoriete nummers te downloaden. Volgens Jobs zou de muziekindustrie zijn eigen faillissement over zich afroepen als zij vervolgens ook gratis streaming zouden toestaan. Hij zou platenmaatschappijen regelmatig hebben toegefluisterd: “Waarom wil je muziek gratis weggeven?”

Wat zijn de gevolgen van de Spotify revolutie?

Volgens sommige critici heeft Spotify muziek tot een wegwerpobject gemaakt. De romantiek om in een platenzaak op zoek te gaan naar een lp of cd is grotendeels verdwenen. Daar staat tegenover dat het ideaal van Ek, ‘een grote muziekcollectie binnen handbereik’, nu werkelijkheid is geworden. Muziekliefhebbers hebben tegenwoordig de mogelijkheid om te grasduinen in de muziekhistorie. Ook biedt Spotify een uitstekende mogelijkheid voor onafhankelijke artiesten om zelf hun muziek uit te brengen. Ook de auteurs van het boek gissen naar de betekenis van de Spotify revolutie. Zij richten hun blik dan vooral op beroemde artiesten. “Mogelijk zal Spotify in de toekomst zo dicht op de artiest komen te staan dat zij uiteindelijk geen platenmaatschappij meer nodig hebben om hun muziek te distribueren”, opperen zij.


Spotify e-book en paperback

Spotify e-book kun je hier downloaden
Het boek Spotify gaat over hoe een kleine Zweedse start-up een miljardenindustrie volledig ontwrichtte en aan de basis stond van streaming. Lees hoe oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon de platenmaatschappijen uiteindelijk redden van de piraten en Apple ertoe bracht van bedrijfsmodel te veranderen. Dit is het eerste boek in zijn soort met het volledige verhaal van het bedrijf en bevat nooit eerder onthuld materiaal over het maken van spectaculaire deals en de beursgang. Over o.a. Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Jay Z, Jimmy Iovine, Sean Parker. En met bijzondere onthullingen over Tidal, Soundcloud, Google en Microsoft.  Bestel als paperback