Pozuzo: Tirol in de Peruaanse Jungle

Halverwege de 19e eeuw besloot een groep Oostenrijkers en Duitsers hun geluk te zoeken in Peru. De kersverse emigranten waren in eigen land getroffen door opeenvolgende jaren van mislukte oogsten die het gevolg waren van een tijdelijke kronkel in het klimaat. (te droge zomers en te koude winters) De toenmalige regering van Peru bood hen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen in Pozuzo, gelegen in de Peruaanse hoogland jungle.

Barre tocht

En zo ging een groep van zo’n 300 personen in Antwerpen aan boord voor een lange zeereis die zo’n 4 maanden in beslag zou nemen. Het Panamakanaal bestond destijds nog niet. Om in Lima te komen moest er langs de zuid kaap van het continent worden gevaren. Eenmaal aan vaste wal werd koers gezet richting Pozuzo dat bijna 500 km landinwaarts ligt. Een lange barre tocht te voet over hoge bergpassen en langs diepe kloven. Een tocht die bijna 2 jaar duurde. De groep die uiteindelijk Pozuzo wist te bereiken was bijna gehalveerd. Sommigen stierven onderweg, anderen besloten om de barre tocht te laten voor wat het was en werk te zoeken langs de route.

Pozuzo, het beloofde land

De 165 doorzetters die het ‘beloofde land’ bereikten, liggen nu begraven op een kleine begraafplaats midden in het dorpje Pozuzo. Een klein museum naast de begraafplaats laat je aan de hand van oude foto’s, documenten en gebruiksvoorwerpen zien hoe de stichters van deze ‘colonia austro-alemán‘ moeten hebben geleefd.
We zijn heel trots op hen‘, vertelt Kristel, een nakomelinge van deze Oostenrijkse en Duitse kolonisten. ‘Ze zijn hier aangekomen met bijna niets en hebben Pozuzo met eigen handen opgebouwd‘, vervolgt ze in rap Spaans. Of ze ook Duits spreekt? ‘Een klein beetje, we kregen er wel les in op school, maar omdat je het haast nooit gebruikt, vergeet je het meeste weer.‘ De studente economie uit Lima is even terug in haar geboortedorp om deel te nemen aan de jaarlijkse festiviteiten ter ere van het feit dat Pozuzo in juli 1859 werd gesticht.

Tirol in de jungle

Wat direct opvalt als je door Pozuzo loopt, is dat veel huizen zijn opgetrokken in Tiroolse stijl. Alsof je zo in een wintersport dorp bent beland. Maar dan midden in de hoogland jungle, de selva alta. Het op 800 meter hoogte gelegen Pozuzo heeft een warm klimaat met een gemiddelde jaar temperatuur van rond de 25 graden. Van mei tot en met oktober is het er vrijwel droog. De regentijd is van november tot en met april. Vooral tussen januari en maart zorgen soms intense regenbuien ervoor dat wegen onbegaanbaar worden en bewoners geen kant uit kunnen.
Pozuzo bereik je vanuit de hoofdstad van deze regio, Oxapampa. Het is op zijn zachtst gezegd een uiterst spectaculaire rit over een smalle, bochtige, niet geasfalteerde weg, die hier en daar langs diepe kloven kronkelt.

Midden in een nationaal park

Pozuzo maakt onderdeel uit van het Yanachaga-Chemillen Nationaal Park. Een gebied dat wordt gekenmerkt door een gevarieerde flora en fauna. Rond Pozuzo, dat in de inheemse indianen taal zoiets als zout water betekent, stromen verschillende rivieren, waarvan er één inderdaad zout water bevat. Het tropisch regenwoud in dit gebied is rijk aan watervallen. Het is ook het terrein van de jaguar, brilbeer en de reuze otter. Daarnaast leven er ruim 300 soorten vlinders en 320 soorten vogels.

Pronkende borst boven het regenwoud

rots haan pozuzoEen van die vogelsoorten is de gallito de las rocas, de rode rotshaan, een vrij zeldzame soort. De mannetjes hebben een mooie rode borst waarmee ze graag lopen te pronken. Iedere avond, zo rond een uur voor zonsondergang, zoeken ze de hoogste boomtoppen op en gaan er zitten om de vrouwtjes te imponeren en te bekvechten met collega macho’s.

Een boer uit Pozuzo ontdekte dat deze rotshanen dagelijks op zijn landgoed vertoefden. Hij heeft sinds kort een speciaal pad bergop gecreëerd waardoor het mogelijk is voor bezoekers om de vogels te bekijken. Een stevige klim van ruim een uur over soms zeer steile paden leid je tot vlak onder de boomtoppen. Eerst is het nog stil maar dan zie je ze opeens verschijnen. De mannetjes, borst vooruit, verheffen hun stem, Een kakofonie van geluid daalt neer over het regenwoud. Nog na hijgend van de klim, geniet je in stilte en bewondering van het imposante schouwspel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.