El Caral, de oudste stad van Amerika

Ongeveer 200 km ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, ligt El Caral. Een stad die zo’n 4500 jaar geleden werd gesticht. Het is een van ‘s werelds oudste beschavingen. El Caral wordt beschouwd als de eerste stad van steen op het Amerikaanse continent.

Werelderfgoed

De door UNESCO als werelderfgoed benoemde stad fungeerde als een religieus centrum. Dat zie je terug aan de piramides die pas sinds 1996 zijn blootgelegd. Archeologen zijn nog dagelijks bezig om El Caral en diverse andere omliggende nederzettingen compleet in kaart te brengen. El Caral is vanuit de Peruaanse hoofdstad Lima in zo’n 3 uur te bereiken en daarom een uitstekende optie voor een dagtrip. Ga mee op ontdekkingsreis.

De route naar El Caral

Eenmaal voorbij de badplaats Ancon, ben je dan eindelijk de gigantische metropool Lima uit. Je bevindt je dan inmiddels al zo’n 40 kilometer ten noorden van het centrum. Je hebt ondertussen al gemerkt dat Lima in een kurkdroge woestijnstrook ligt. Met aan de ene kant de Stille Oceaan en aan de andere kant de uitlopers van het Andesgebergte.  Er wacht je nu een spectaculair bochten circuit, hoog boven de kust, waar het regelmatig kan spoken vanwege de mist uit zee. Vanwege een ongeluk waarin een provinciale bus van de weg afraakte en naar beneden stortte, is de weg een tijd afgesloten geweest. Ook de alternatieve en snellere route landinwaarts is de moeite waard. Je ziet de woestijn af en toe veranderen in groene oases waar groenten en fruit wordt verbouwd. Even voorbij Huacho verlaat je de Pan Americana  en gaat de route landinwaarts door de woestijn naar de vruchtbare Supe vallei, hier ligt El Caral.

Felle Zon

Hoewel maar 24 km landinwaarts is het klimaat hier anders dan aan de kust waar de zon nog wel eens schuil wil gaan achter een wolkendek. Een zonnebril, hoofddeksel, en zonnebrandolie zijn geen overbodige luxe. Het riviertje de Supe zorgt voor een vruchtbare oase in een woestijnachtige omgeving. De eerste bewoners van El Caral moeten hebben gedacht dat dit een mooie plek was om te blijven. En zo maakten zij deel uit van een van de grootste revoluties die de mensheid heeft gekend. Namelijk de verandering van een jagers en verzamelaars cultuur in een landbouwcultuur. De bewoners van el Caral verbouwden er onder meer bonen, pompoenen en katoen.

Piramide

el caralHet oudste bouwwerk dat in el Caral is te bezichtigen, is een piramide die zo’n 2600 jaar voor christus moet zijn gebouwd. Op het terrein zijn meer piramides te bewonderen. Die zijn overigens niet van het type puntige piramides zoals in Egypte, maar meer ovaal van vorm. De piramides hadden over het algemeen een religieuze functie en boden plaats aan allerlei ceremonies en rituelen. Als bezoeker volg je een aantal uitgezette paden om zo de oudheid aan je voorbij te laten gaan. Het spreekt voor zich dat je je niet buiten deze paden moet begeven om schade aan de opgravingen te voorkomen. Op het terrein zijn gidsen aanwezig. Zij weten veel te vertellen over de historie en de betekenis van het complex, maar houden je ook op de hoogte over de ontwikkelingen van de opgravingen.

Ontdekken

Veel toeristen die in Lima aankomen, verlaten de hoofdstad meestal alweer na een of twee dagen. De toeristische route lonkt: de mysterieuze Nazca lijnen, de Colca canyon, die wordt gezien als een van de diepste kloven ter wereld. Maar ook het meer van Titicaca dat, op 4000 meter, het hoogst bevaarbare meer ter wereld is. Uiteraard ook de oude Inca citadel Machu Picchu. Een stad die de Spanjaarden nooit ontdekten, maar inmiddels de grootste toeristische trekpleister van Peru is. El Caral komt echter niet zo vaak op het reisprogramma voor. Zo blijft er nog altijd veel te ontdekken in Peru.

Meer info over reizen in Peru vind je hier