Even weg van de ‘tourist trail’ in Mollendo

mollendo sunset

Wil je even weg van de internationale ‘tourist trail’, en een paar dagen vakantie vieren met de ‘locals’, dan is de Peruaanse badplaats Mollendo een prima bestemming. Het kleine stadje in de regio Arequipa, wordt tijdens de zomer overspoeld met Peruaanse toeristen. Vooral veel inwoners uit de ‘witte stad’ Arequipa, dalen tijdens de zomer massaal af naar de kust.

arequipa - mollendoRoute 

De rit van Arequipa naar Mollendo duurt met de lokale bus ongeveer 2 uur.  Tijdens de 125 kilometer lange route daal je langzaam af van 2300 meter hoogte naar zeeniveau. Vooral het laatste stuk is spectaculair met een aantal scherpe haarspeldbochten.

Internationale haven

De badplaats Mollendo was ooit een belangrijke havenplaats. Daar is een oud treinstation, dat fungeerde als begin- en eindpunt van de lijn Mollendo – Arequipa – Cusco, nog de stille getuige van. Het is nu een klein museum. De haven van Mollendo werd onder meer bezocht door schepen uit Engeland waarmee destijds druk handel werd gedreven. In de hoogtijdagen van Mollendo als havenplaats waren er verschillende consulaten gehuisvest. In het kleine oude centrum, gelegen op een rots boven de kust, herinneren verschillende houten gebouwen nog aan die periode.

Verse Vis

Vandaag de dag is Mollendo een volkse badplaats. Alleen een onbewoond ‘kasteel’, verheven boven het strand, doet nog denken aan de rijkdom van weleer. Mollendo beschikt over drie brede stranden. In de vele strandtentjes en restaurants in de stad kun je Peruaanse visgerechten als ‘ceviche‘, ‘arroz con mariscos‘ of een ‘jalea‘ eten. Je kunt er van verzekerd zijn dat je verse vis op je bord krijgt. Lokale vissers brengen de zojuist gevangen vis immers ‘s morgens vroeg aan wal.


Bezoek je Mollendo buiten het zomerseizoen, beleef dan de schoonheid van een verlaten badplaats.. Waar het strand van de lokale vissers is, en een bewolkte hemel je verleidt tot melancholische mijmeringen…

Zwoele zomeravonden

Tijdens de zwoele zomeravonden is het vooral in het weekend een drukte van belang in de diverse uitgaansgelegenheden. De meesten gaan pas dicht als de zon alweer opkomt. Cumbia en salsa concerten, miss verkiezingen en een dag gewijd aan de Pisco Sour zijn de belangrijkste ingrediënten van het zomers vertier.

Pisco Sour

Die dag van de Pisco Sour vindt plaats op de eerste zaterdag van februari. Peru is trots op zijn pisco, een sterke drank die is gemaakt van druiven. ‘Pisco es Peruano’ zegt men in Peru. Pisco Sour is een heerlijke cocktail gemaakt van limoensap, wit van het ei, suiker, kaneel en pisco.Hotel boeken in Mollendo? Kijk op Booking.com

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.