Santa Teresa (Rio de Janeiro)

De magie van Santa Teresa (Rio do Janeiro)

Rio de Janeiro was het afgelopen jaar het toneel van de Olympische spelen. De Braziliaanse stad is vooral bekend van prachtige stranden als Copacabana en Ipanema. Rio de Janeiro wordt van bovenaf gadegeslagen door een immense Jezus. Aan de voet van het Christo Redentor  beeld, dat sinds een paar jaar wordt gerekend tot een van de zeven wereld wonderen, heb je een prachtig uitzicht over het grootste stadsregenwoud ter wereld. En je realiseert je dat deze miljoenenstad, die jaarlijks trillend van de sambabeats, tijdens een intens beleefd carnaval, wel heel erg idyllisch is gelezen tussen de groene heuvels en de blauwe Atlantische oceaan. Het Christus beeld is de icoon van Rio en een grote toeristische trekpleister. Een mooie plek die minder vaak de aandacht trekt, is de 19e-eeuwse bohemian wijk Santa Teresa. Hoogste tijd om deze wijk eens wat nader onder de loep te nemen.

Villa’s en herenhuizen

Als Brazilië in de 19e eeuw zijn koffie boom beleeft, vinden de rijke cariocas (zoals de inwoners van Rio worden genoemd) het tijd om op een heuvel landinwaarts hun villa’s en herenhuizen te bouwen. De wijk wordt omgedoopt tot Santa Teresa, vernoemd naar een klooster dat daar in 1750 werd gesticht. De nieuwe bewoners scheppen er een schilderachtig ‘dorp’, verheven boven de rest van de stad. Het rijke leven in de wijk is echter maar van korte duur. Nog geen eeuw later ‘ontvlucht’ de elite de wijk alweer. Santa Teresa is inmiddels omsingeld door een netwerk van zich snel uitbreidende favelas . Sloppenwijken waar de armoede welig tiert en de elite wijk raakt verstrikt in een web van criminaliteit.

Kunstenaars

Wanneer je loopt over de kronkelende, steile met kinderhoofdjes bedekte straatjes en trappen merk je dat de grandeur van weleer nog steeds voelbaar is. Daar doet het feit dat verschillende villa’s niet meer worden bewoond en behoorlijk in verval zijn geraakt, niets aan af. Andere huizen uit de 19e eeuw zijn omgetoverd tot hotels, restaurants, cafés en ateliers.
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nemen kunstenaars hun intrek in de bairo Sindsdien leeft Santa Teresa weer op, en daalt de criminaliteit. Santa Teresa ademt een artistieke sfeer en wordt wel eens het Montmartre van Rio genoemd. Je ziet de invloed van het kunstenaars gilde onder meer terug in de graffiti op de muren.

Tram

Ik bezocht de wijk Santa Teresa in juli 2011. Toevallig vonden toen net de World Military Games (een soort olympische spelen voor militairen) plaats in Rio. De wijk Santa Teresa, waar ik overnachtte in een wat vochtig hotel dat was gevestigd in een oud herenhuis, werd destijds nog verbonden door een pittoresk trammetje dat hoog over een voormalig aquaduct, en zigzaggend heuvelopwaarts de wijk in tufte. Een spectaculaire rit. Slechts een maand later, op 27 augustus, ontspoorde deze tram, waarbij verschillende doden en gewonden waren te betreuren. De tramservice werd direct na dit ongeval stop gezet. Inmiddels is een klein deel van het oorspronkelijke traject weer in gebruik genomen.

Rondreizen door Brazilie? Klik hier 

Santa Teresa (Rio de Janeiro)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.