Hoogbegaafd, maar moeite met werk

Passend werk vinden, is voor hoogbegaafden niet zo vanzelfsprekend. Zij missen de uitdaging en vinden hun werk al gauw saai, met soms een bore-out als gevolg. Ook werkgevers hebben nogal eens moeite met de hoogbegaafde werknemer. Hoe kunnen HB personen voorkomen dat ze niet vroegtijdig vastlopen in hun werk?

Hoogbegaafd of ADHD?

Of je wel of niet hoogbegaafd bent is niet altijd duidelijk. Dat geldt zowel voor de persoon zelf als voor de buitenwereld.  Mensen met een hoog IQ worden dan eerder in verband gebracht met autisme of ADHD dan met hoogbegaafdheid. Met behulp van een klassieke IQ test kun je vaststellen of je hoogbegaafd bent. Scoor je hoger dan 130, dan behoor je tot het selecte gezelschap van HB personen.

Een paar stappen vooruit denken

Toch is een hoge IQ score niet het enige kenmerk dat de hoogbegaafde van de minder begaafde medemens onderscheidt. Zo stellen zij regelmatig kritische vragen en nemen ze niet zomaar iets voor waar aan. Ze denken ook meestal een aantal stappen vooruit en zijn veel sneller in staat om problemen te doorgronden en op te lossen. Ook zijn ze vaak een kei in het visualiseren van abstracte concepten. Een hoogbegaafde heeft doorgaans ook een grote woordenschat en een hoog leestempo. Hij of zij heeft dit artikel al lang uitgelezen als de meerderheid nog maar op de helft is.

Hoogbegaafd op de werkvloer, hoe uit zich dat?

Bovenstaande kenmerken zie je ook vaak terug wanneer de HB persoon aan het werk is.  Hoogbegaafden zijn vaker van mening dat je bepaalde werkzaamheden veel doelmatiger zou kunnen doen. Ze  zien oplossingen die de doorsnee collega zelf nooit zou kunnen bedenken. Menig HB persoon voelt zich nogal eens onbegrepen door zijn collega’s. Ze missen de aansluiting en krijgen al gauw het stempel ‘eigenwijs’ opgedrukt. De ‘slimmerik’ ligt ook vaker in de clinch met de leidinggevende. Iets precies uitvoeren zoals de baas het zegt, past niet goed in het denkpatroon van de persoon met een bovengemiddeld IQ.  Vooral wanneer hij het nut van de werkzaamheden niet inziet.  Wanneer het werk bovendien onder het denkniveau is en te weinig uitdaging biedt, leidt dit al snel tot verveling. Hoogbegaafden willen het liefst zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. Zij willen zichzelf verder kunnen ontplooien. Als zij hiervoor niet de kans krijgen, slaat de frustratie toe.
Test je beroepskeuze op www.123test.nl

Op zoek naar de uitdaging

Elke organisatie heeft een bepaalde cultuur. Bedrijven zoeken daarom meestal naar personen die binnen deze cultuur passen. Is er bijvoorbeeld sprake van een strikte top-down structuur, waarin de leidinggevenden bepalen wat er moet worden gedaan, dan is zo’n bedrijf gebaat bij mensen die zich prima in deze rol kunnen schikken en geen kritische vragen stellen of veel waarde hechten aan eigen initiatief. In een bureaucratische organisatie waarin regels leidend zijn, kunnen alleen personen gedijen die ook echt waarde hechten aan deze regels. Zo zijn er dus verschillende bedrijfsculturen die moeilijk zijn te combineren met de eigenschappen die vaak kenmerkend zijn voor HB personen. Wanneer je als hoogbegaafde bij voorbaat al weet dat een bepaalde soort bedrijfscultuur je niet gelukkig zal maken, heeft het weinig zin om hier te solliciteren. Je kunt beter zoeken naar organisaties die wel uitdagend werk bieden, waar je veel zelfstandig kunt werken en waarin je wordt gestimuleerd om jezelf verder te ontwikkelen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.