Hoe maak je een lekker bakkie koffie?

Je hebt trek in een lekker bakkie koffie, maar hoe kun je dit dan het beste zetten?  Met het bakkie pleur wordt soms nogal onzorgvuldig omgesprongen. Koffie die uren staat te pruttelen, gemalen koffie die dagenlang lucht staat te happen. Hoe maak je een lekker bakkie koffie?

Zaadje uit de bes

Een koffieboon is het zaadje uit de pit van de bessen van de koffieplant. Om uiteindelijk de koffieboon te worden die geschikt is voor consumptie, moeten de zaden worden gedroogd, gebrand en gemalen. Pas dan zijn ze klaar om met heet water te mengen, zodat het aromatische drankje ontstaat. Zodra de koffie is gezet moet je het direct opdrinken. Hoe langer je wacht, hoe minder geur en smaak er overblijft. Dit komt omdat koffie niet van zuurstof houdt.

Zelf koffiebonen branden

Wanneer je zelf ruwe groene koffiebonen brandt, kan je dat een heerlijk geurende, pure, verse en intense bak koffie opleveren. Je moet daar wel de nodige vaardigheid voor hebben. En je hebt in ieder geval een speciale koffiebrander nodig. Als alternatief kun je de bonen ook roosteren in een wok. Zelf koffiebonen branden is een nieuwe trend die vooral in de horeca zijn opgang doet.

Zelf koffiebonen malen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al gebrande koffiebonen te kopen. Dat is wel zo makkelijk. Wanneer je zelf koffiebonen maalt, win je het qua smaak en geur vrijwel altijd van de vacuum verpakte gemalen koffie. Je moet dit dan wel pas doen vlak voordat je koffie zet. Want hoe verser de gemalen koffie is, hoe beter de smaak en het aroma.

Koffie in luchtdichte bus bewaren

Bewaar koffiebonen of gemalen koffie altijd in een luchtdichte bus. Zodra je koffie blootstelt aan zuurstof zul je merken dat de oorspronkelijke smaak en aroma snel verdwijnt. Ook vocht doet de koffiebonen geen goed. Koffiebonen moet je daarom op een droge plek bewaren en in geen geval in de koelkast.

Wat is het lekkerste bakkie koffie?

Voor een echt lekker bakkie, kun je het beste zelf je koffiebonen malen. Echter niet iedereen heeft daar tijd voor en zin in. Is een lekkere bak daarom niet mogelijk met al voorgemalen koffie? Ja zeker wel. Vooral als je kiest voor een kwalitatief hoogwaardige koffie die met liefde is gemaakt.

De beste koffie vergelijken

Ben jij een echte koffieliefhebber? Dan loont het de moeite om eens te kijken op Koffievergelijker.nl Je vindt er een ruim assortiment koffiebonen, gemalen koffie, koffiepads voor een Senseo, capsules voor Illy machines, Pods (ESE Servings) en nog veel meer. De prijzen van Koffievergelijk.nl behoren tot de laagste van Nederland.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.