Stranden van Brazilië tussen Rio en Floripa

De stranden van Brazilië zijn wereldberoemd. We volgen de route van Rio de Janeiro naar Florianopolis (ruim 1100 km) en komen diverse mooie stranden tegen. De Braziliaanse cultuur is nauw verbonden met het strandleven. Niet zo vreemd als je duizenden kilometers kust tot je beschikking hebt, gezegend met prachtige stranden.

route rio de janeiro - florianopolis

Copacabana

Het 4 kilometer lange strand van de gelijknamige stadswijk in Rio de Janeiro heeft nauwelijks introductie nodig. De naam Copacabana, genoemd naar een replica van de maagd van Copacabana (Bolivia), komt overigens uit het Quechua. Dit is een inheemse taal die nog wordt gesproken in Peru en Bolivia, en betekent ‘plaats van licht’. Op het strand dat de vorm heeft van een halve maan, wordt veel gesport. Vooral voetbal en volleybal zijn populair. Ook flaneren op de lange boulevard langs het strand is een populair tijdverdrijf.

Paraty

Paraty is een mooi voorbeeld van hoe het Brazilië van een paar eeuwen terug eruit moet hebben gezien. Het oude stadje trekt jaarlijks veel bezoekers uit Rio en Sao Paolo. Ooit was Paraty een oord dat werd bevolkt door smokkelaars. Dat verleden wordt in ere gehouden door een vloot van oude (piraten) schepen die je naar de eilanden en idyllische stranden voor de kust van Paraty brengen. De omgeving van Paraty bestaat uit regenwoud waar snelstromende riviertjes en watervallen vrij spel hebben. Je kunt vrij eenvoudig een excursie boeken om dit ‘paradijs’ te ontdekken.

Ilhabela

Verder zuidwaarts kom je langs het eiland ‘Ilhabela’. Met de pont ben je in een kwartiertje op het eiland dat eigenlijk maar een grote plaats kent. Je vindt er winkels en restaurants. Aan de westkant van het eiland wachten een aantal mooie stranden. Je hebt hier een mooi uitzicht op het vasteland van Brazilië. Wil je de rest van het eiland ontdekken dan zul je een auto moeten huren. De stranden aan de zeer dunbevolkte oostkant van het eiland zijn nog ongerept.

Santos

Santos is de stad van de gelijknamige voetbalclub waar onder meer Pele en Neymar hun kunsten vertoonden. In de grootste haven van Brazilië is het een komen en gaan van schepen die onder meer koffie en suiker exporteren. Het strand van Santos is 6 kilometer lang. Langs het strand loopt over de gehele lengte een botanische tuin. ‘s Morgens vroeg is het er een drukte van belang. Het lijkt wel of de hele stad aan het joggen is, aan ochtendgymnastiek doet, of een stevige ochtendwandeling maakt over het strand. Een bezoek aan het nabijgelegen aquarium is zeker de moeite waard.

Florianopolis

Florianopolis, door de bewoners Floripa genoemd, wordt in Brazilië gezien als de beste stad om in te wonen. De 340 lange en daarmee de langste hangbrug van Brazilië,Hercilo Luz, was lange tijd de enige verbinding tussen het eiland Santa Catarina en het continent. Deze fraaie brug stamt uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Met zijn ruim 40 stranden is Santa Catarina een geliefde plek voor menig strandliefhebber. Midden op het eiland bevindt zich ook een groot meer, Lagoa da Conceição, ideaal voor de watersport. De afgelopen 10 jaar is deze zona bonita in het zuiden van Brazilië uitgegroeid tot een populaire bestemming.

  • Zelf een rondreis samenstellen door Brazilië? Kijk hier

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.