De mysterieuze Moai van Paaseiland

Paaseiland is een van de meest solitaire eilanden ter wereld. Het continent van Zuid-Amerika ligt op meer dan 3000 kilometer afstand. Tahiti, het eerste grote bewoonde eiland, ligt ook ruim 3000 km verderop. Paaseiland werd oorspronkelijk Rapa Nui (grote rots) genoemd. Het is vooral bekend vanwege de mysterieuze ‘Moai’.  Het zijn reusachtige beelden die over heel Paaseiland verspreid staan.

Jacob Roggeveen

Het was de Nederlander Jacob Roggeveen die hier op paaszondag, 5 april 1722 aankwam. Hij zag er grote beelden en twee bevolkingsgroepen: Polynesiërs en ‘blanken’ (de Langoren). Roggeveen was op zoek naar Terra Australis, en moest concluderen dat Paaseiland hier niet voor in aanmerking kwam. Eenmaal terug in Nederland, was vooral hoon zijn deel, omdat hij het ‘zuidland’ niet had gevonden. Toch was de reis niet helemaal voor niets, want door toedoen van Roggeveen, stond Paaseiland op de kaart.

Moai

Moai paaseiland
Moai op Paaseiland

De oorspronkelijke bewoners hadden het eiland al een paar eeuwen daarvoor ontdekt. Vanuit Polynesië maakten zij in primitieve boten een lange tocht over de Stille Oceaan. Onder meer door goed te letten op de vogeltrek bereikten zij uiteindelijk Rapa Nui (grote rots). Zij plaatsten op het hele eiland grote beelden, Moai genaamd.

Ahu Tongariki
Ahu Tongariki

 

Voorouders
Ahu Tongariki telt maar liefst 15 beelden en is een van de meest populaire bestemmingen op Paaseiland. De Moai zijn onderdeel van een vooroudercultus. Deze verering van de voorouders hield slechts enkele eeuwen stand want aan deze cultus kwam in de 17e eeuw tamelijk abrupt een einde. Het is overigens nog altijd een raadsel hoe de bevolking deze grote beelden over het eiland wist te vervoeren. Waarschijnlijk werden hier boomstammen voor gebruikt. Dat zou verklaren waarom het eiland grotendeels is ontbost.

Antropologisch Museum

Een bezoek aan het antropologisch museum van Paaseiland is een absolute aanrader. Je krijgt een helder beeld van de geschiedenis en de cultuur van Rapa Nui.

Paaseiland vandaag

Ondanks het feit dat de Moai cultus al enige eeuwen geleden werd afgezworen, is er gelukkig veel bewaard gebleven. Dat had heel anders kunnen lopen, want veel beelden zijn destijds omver geworpen of vernietigd. De huidige bewoners zijn echter maar wat trots op hun beelden. De platformen (ahu) waarop deze beelden staan, worden gezien als heilige grond. Die mag je niet betreden. Er wordt dan ook van toeristen verwacht dat zij respectvol omgaan met de Moai. Wanneer je eenmaal oog in oog staat met de immense beelden is dat een indrukwekkende ervaring.

Chili

Paaseiland is door Chili geannexeerd. De huidige bevolking stamt voor een groot deel af van de oorspronkelijke bewoners. Maar ook Chilenen van het vasteland zijn naar het eiland gekomen. Andersom gaan veel jongeren studeren in Chili. Hoewel de moderniteit ook Paaseiland niet ongemoeid laat, doet de bevolking zijn best om de oorspronkelijke cultuur levend te houden. Dat komt vooral tot uiting tijdens Tapati. Een jaarlijks terugkerend festival, dat ruim een week duurt.

Tapati

Tijdens deze festivalweek gaan twee groepen een competitie met elkaar aan. Hierin komen veel facetten van de cultuur van Paaseiland tot uiting. Zo zijn er iedere avond voorstellingen met dans en zang. Ook modeshows met traditionele kleding vormen onderdeel van het spektakel. Overdag zijn er wedstrijden manden vlechten, vissen, kanovaren etc. De twee groepen worden vertegenwoordigd door een miss. De winnares mag zich een jaar lang koningin van Paaseiland noemen.
Tapati vindt meestal in de eerste week van februari plaats. Het is dan zomer op het zuidelijk halfrond. Voor jongeren die in Chili studeren, is het een ideale gelegenheid om terug te keren naar hun ‘eenzame’ eiland. Want trots zijn ze om deel uit te maken van een unieke cultuur.

Vliegen naar Paaseiland

Je kunt Paaseiland bereiken via de Chileense hoofdstad Santiago, of via de Peruaanse hoofdstad Lima. Ook zijn er vluchten vanaf Tahiti. Zoek een vlucht op vliegwinkel.nl

Rondreis naar Patagonië en Paaseiland

Hier vind je meer informatie over deze 30 daagse rondreis

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.