Alternatieve route naar Machu Picchu

Naar Machu Picchu kun je lopend over de Incatrail of met de toeristentrein. Je kunt ook een omweg maken via het stadje Quillabamba. Deze alternatieve route naar Machu Picchu is een spectaculaire rit die zowel 4000 meter bergop gaat, als een afdaling over zo’n 3000 meter naar de hoogland jungle in petto heeft. Je bent bovendien een stuk goedkoper uit.

Alternatieve route naar Machu Picchu

In de voormalige Inca hoofdstad Cusco staan minivans voor je klaar. Ze vertrekken wanneer de auto vol zit. Aangezien dit vervoermiddel ook populair is bij de lokale bevolking, hoef je nooit heel lang te wachten, tot de 7 tot 10 zitplaatsen bezet zijn.
Eenmaal Cusco uit, gaat de route via de heilige vallei naar Ollantaytambo. Dit plaatsje is bekend om zijn inca ruines en tempels. Ook vertrekt van hieruit de trein naar Aguas Calientes (Machu Picchu). Het is een optie om hier uit te stappen en de volgende dag je alternatieve route naar Machu Picchu te vervolgen. Je kunt Ollantaytambo echter ook bezoeken op de terugweg, door vanuit Aguas Calientes de trein naar Ollantaytambo te nemen. De minivan vervolgt zijn weg over de Abra de Malaga, een flinke klim naar zo’n 4000 meter hoogte. Op de top kan het flink spoken.

Ook de afdaling is spectaculair. Op sommige punten langs de route kun je naar beneden kijken en zie je de vele haarspeldbochten. Tijdens de afdaling kom je langs verschillende thee- en koffieplantages. De theeplanten hebben als ze in bloei staan, mooie witte bloemen. Als je geluk hebt, maakt de chauffeur juist hier even een stop om uit te rusten. De gehele rit duurt tenslotte ruim 6 uur. En het laatste deel van de route gaat over ongeasfalteerde wegen.

Quillabamba, stad van de eeuwige zomer

Hoe meer je afdaalt, hoe warmer het wordt. Wanneer je eenmaal in Quillabamba bent aangekomen, zit je op zo’n 1000 meter hoogte, en dat voel je. Niet voor niets wordt dit plaatsje de stad van de eeuwige zomer genoemd. Het is een echt provinciestadje met een mooi, schaduwrijk plein. Koffie en thee uit de regio worden hier vandaan vervoerd naar Cusco en Lima. Voordat je verder gaat richting Aguas Calientes, het dorpje nabij Machu Picchu, is het zeker te overwegen om hier een dag te verblijven en de omgeving te verkennen. Ga bijvoorbeeld naar de siete tinajas waterval en het plaatsje Echarate. Wist je trouwens dat Che Guevara hier enige tijd in de buurt heeft gewoond, toen hij een relatie had met een Peruaanse vrouw?

Langs het spoor…

Vanuit Quillabamba vervolg je de route met een lokaal busje of een taxi naar Santa Teresa. Je hebt hier de keuze om lekker te relaxen in de Baños Termales de Cocalmayo of je weg te vervolgen naar het einddoel van deze alternatieve route. In Santa Teresa kun je een kaartje kopen voor de lokale trein naar Aguas Calientes. Een andere optie is om een halve dag te lopen langs het spoor en te genieten van de natuur. Tijdens je wandeling is het de moeite waard om de Cataratas de Mandor te bezoeken. Ook kom je onderweg nog een vlindertuin tegen. Lopend langs het spoor, maak je toch nog een soort van Inca trail op je alternatieve route naar Machu Picchu.